2PeopleCycling

Atlantic Coast Route

In 2011 fietsten we in maar liefst 4 maanden door 9 landen langs de Atlantische kust. We volgenden de route EuroVelo 1: Atlantic Coast Route. Het werd een tocht om nooit meer te vergeten. De Atlantische Kust Route is een van twaalf fietsroutes door Europa van Euro Velo. Euro Velo is een initiatief van European Cyclists’ Federation. Het doel van het netwerk is het bevorderen van fietstochten. Aan de uitvoering van het netwerk wordt nog gewerkt. Alleen de North Sea Cycle Route (Noordzeeroute) is volledig bewegwijzerd.

Highlights

Jan-Willem en Saskia op de Noordkaap

De gereden route

Portugal

In Portugal fietsten we niet langs de westkust maar langs de zuidkust richting de Spaanse grens. We volgden Ecovias do Algarve. Van het meest zuidwestelijke puntje van Europa, Cabo de São Vicente bij Sagres naar Vila Real de Santo António, aan de grens met Spanje. Een route langs de kust van Algarve, speciaal ontwikkeld om het fietsen te stimuleren.

Spanje

Het deel dat we fietsten in Spanje bestond uit een paar routes: Via Verde, Zilverroute en een stuk St. Jacobsroute.

Frankrijk

In Frankrijk fietsten we vooral via de Voie Vertes: www.voiesvertes.com. Het was een hoop gepuzzel om deze routes aan elkaar te plakken. Er zijn weinig GPS-tracks voorhanden en het boekje Guide des Voies Vertes et Véloroutes de France biedt ook niet veel soulaas. Dus dan maar ter plekke ontdekken hoe de Voie Vertes zijn.

N.B. Deze route (De Vélodyssée) uitgeroepen tot fietsroute van 2013. Meer informatie vind je op www.velodyssey.com. Op deze website vind je ook GPS-tracks.

Op www.velodyssey.com kan je ook gpx-bestanden downloaden.

Engeland

Vanuit Roscoff, Frankrijk, staken we over naar Engeland: Plymouth. In 2010 zijn we hier al eens geweest en fietsten we deels dezelfde route. In Engeland fietsten we een aantal ‘National Routes’: nummer 27 en 3 richting Bristol. Ook wel The Devon Coast to Coast route en The West Country Way genoemd.

Fietsen is in Engeland (Groot-Brittannië) mede dank zij Sustrans goed geregeld. Er is zelfs een website met alle GPS-tracks: gps-routes.co.uk. Wat een luxe!

Wales

Na Bristol kwamen we in een nieuwe omgeving voor ons: Wales. We fietsten langs de kust. We volgden de Celtic Trail (East en West) naar Pembroke.

Ierland + Noord-Ierland

Vanuit Pembroke in Wales staken we over naar Rosslare in Ierland. We maakten een kleine doorsteek naar New Ross en pakken daar de Groene Ronde van Ierland op. Deze route is uitgezet door Paul Benjaminse. Hij was ook zo aardig om naast het boekje ook de route als GPS-track naar ons te mailen. Daar hebben we het Oostelijk deel uitgeknipt.

Schotland

Schotland is ook niet onbekend voor ons als fietsers. Het eerste stuk – het Westelijk deel – van Schotland wel. Vanuit Ierland namen we de ferry naar Stranraer. We volgden de route Lochs & Glens (South en North) naar Inverness (National Route 7). Door Glasgow en the Cairngorms National Park fietsen, zijn twee uitersten. Vanaf Inverness volgden we een stukje van the North Sea Cycle route richting Aberdeen. Dit stuk hebben we in 2008 de andere kant op al eens gefietst.

Noorwegen

In juli 2011 vlogen we vanuit Aberdeen in Schotland naar Bergen in Noorwegen. Noorwegen was het laatste land van onze Atlantic Coast Route. Dit is wel het land met het aantal meeste fietskilometers: circa 2.900. Vanuit Bergen fietsten we de Nasjonale Sykkelruter nr. 1 naar de Noordkaap. Onderdeel is de Kystriksveien: www.rv17.no. Ook fietsten we over de Lofoten en Vesterålen. In 2006 hebben we hier gefietst. Daarna begon het laatste stuk richting de Noordkaap...

De route die we hebben gereden, ziet er als volgt uit:

De gereden route in Portugal, Spanje, Frankrijk, Engeland, Wales, (Noord) Ierland, Schotland en Noorwegen

© 2012-2023 | 2PeopleCycling by Jan-Willem en Saskia | Sponsors: Inhoud Telt & Vendicum