2PeopleCycling

Op Shetland!

11-08-2008

“Overnachten op John O’ Groats zou de laatste nacht in de tent voor het fietsstel worden...” Onheilspellend begin, niet? Het valt gelukkig mee.

Op naar de boot van Kirkwall naar LerwickDe nachten die er op volgen, slapen we in hotels, B&B’s en in de jeugdherberg met de boys. Het werd op een gegeven moment wel komisch. Natuurlijk, je ligt er door wakker (van 1.15 tot 3.15). De 3 backpackende Engelse buurtjes, die ook een private room hadden, wondden zich zo over op het gejoel en gerook van de boys dat ze begonnen te discussieren met hen, klagen en de pensionhouder erbij halen. Met als gevolg dat de boys op hun deur gingen kloppen en het licht aan deden in hun kamer. Slaapverwekkend verhaal. De volgende ochtend via de lege bierblikjes de weg gevonden naar de keuken, onze oatmealpap op en op de fiets.

Frisjes (13 graden) en rond koffietijd de feitelijk 2e regendag. En wat kan het waaien hier op deze bovenwindse eilanden. Daar hoef je geen eens linzen voor te eten! Maar 1 geluk: de wind blies ons de goede richting op. Onvoorstelbaar dat je met een beetje bijtrappen soms op de lange stukken gewoon 35 km per uur trapt en dat is 70km zo bereikt.

Net als praktisch alle andere dagen kochten we een vers bereide sandwich bij de bakker, melk erbij. Alleen het onderweg opeten, is onder deze omstandigheden minder geriefelijk. We stonden tegen de gevel aangedrukt van een schooltje. Kort gelunched, want je koelt snel af met je natte regenpak. Weer warm fietsen. ’t Hotel aan de westpunt van Orkney (Birsay) kwam snel in beeld en om 15 uur lagen we al in ons warme bad.

Wist je dat, aldus de eigenaresse van ’t hostel, veel mensen emigreren naar de Orkney’s? Ze noemt deze mensen ‘tweejaarstoeristen’. Ze gaan gillend weg, vanwege de lange donkere winters, de vele regen en de continue wind. Dit klinkt niet als een wervende advertentietekst voor de reisfolder. Het is mooi op ’t eiland. Desolaat, veel oudheden en heel veel koeien en schapen. De wegen golven mooi tussen de heuvels door. Niet moeilijk om te fietsen (behalve als je wind tegen hebt; we zagen een ander fietsstel fietsen … oef …). Er zijn alleen geen bomen. Zowel de Orkney’s als de Shetland’s zijn vrijwel boomloze eilanden. Maar zuurstof zat hier dus. Adembenemend zelfs … De laatste dag (zondag) op dit eiland was ook met regen.

Afgelopen nacht hebben we de ferry van Kirkwall (‘hoofdstad’ van de Orkney’s) naar Lerwick(‘hoofdstad’ van de Shetland’s) genomen. We kwamen om 07.30 uur aan. Gistenavond hebben we een beetje rondgehangen in de stad daar. Als je om 15 uur klaar bent met fietsen, dan wil je douchen. Dat deden we in een sportcentrum. Verder wat horeca bezocht. We slapen de aankomende nachten in luxe accommodaties. Kijk maar eens op sumburghhotel.com.

Het Sumburgh hotel ligt dicht bij het vliegveld en zij regelen vervoer vrijdagochtend als wij om 07.30 uur op het vliegveld naar Edinburgh stappen. We vliegen in een SAAB! Ze houden bij British Airways echt rekening met de voorkeuren van de passagiers...

Woensdag gebruiken we om verpakkingsmateriaal voor die fietsen te regelen; die moeten goed ingepakt worden voor de vliegreis. To be continued!

Ard, dank je wel voor het uitzoeken voor de schipholtaxi! We gaan bellen. En ja, we hebben last van die kleine rotmuggen! En de Schotse whisky smaakt goed...

© 2012-2023 | 2PeopleCycling by Jan-Willem en Saskia | Sponsors: Inhoud Telt & Vendicum